marți, 30 august 2011

Modelul de ajur al jachetelei unicat

"Multumirea si fericirea merg mana in mana."
"Veselia este frumusetea fetei."
"Un zambet poate face ca orice dificultate sa poata fi trecuta mult mai usor."
Pentru toate prietenele cititoare, dar in mod special pentru o prietena draga, Ella, in acest articol voi descrie modelul de ajur al jachetelei unicat dintr-un articol anterior.
Modelul privit de aproape arata ca in imaginea de mai jos:
Diagrama de lucru este urmatoarea:

Tehnica de lucru este urmatoarea:
Consideram ca in partea de jos sunt numerotate acele de la centrul 0 spre dreapta (centrul masinii este intre doua ace). Vom lucra cu instrumentul de transfer cu un singur orificiu. Dupa ce am tricotat patentul si doua randuri, utilizand o desime mai mica (ochiuri mai largi) transferam ochiul de pe acul 2 pe acul 1 si cel de pe acul 3 tot pe acul 1. Ochiul 5 pe acul 4, si ochiul 6 tot pe acul 4. Ochiul 8 pe acul 7, si ochiul 9 tot pe acul 7. Vom continua acest raport pana la capat. Fata de centru spre stanga vom respecta acelasi raport si acelasi sens de transfer cum am procedat pentru partea dreapta. Adica vom transfera ochiul 2 pe acul 3, si ochiul 1 tot pe acul 3, continuand pana in margine. In cele doua margini mi-am calculat numarul de ace astfel incat sa ramana 2 ace care sa tricoteze normal si sa nu fac niciun transfer pentru a avea rezerva de coasere.

Acum, pentru primul rand de tricot dupa transfer, vom avea scoase din lucru acele 3, 6, 9 deoarece sunt cate doua ace fara ochiuri unele langa altele si nu vor putea forma ochiuri. Cu aceste ace scoase din lucru realizam un rand de tricot. Pe acele 1, 4 si 7 se vor forma ochiuri obisnuite iar pe acele 2, 5 si 8 se vor forma bucle. La urmatorul rand vom introduce in lucru si celelalte ace, astfel acele 1, 2, 4, 5, 7 si 8 vor forma ochiuri iar pe acele 3, 6 si 9 se vor forma bucle. La cel de-al treilea rand de tricot se vor forma ochiuri pe toate acele si din acest moment vom relua raportul nostru de ajur, facand transferul in sens invers. Vom transfera ochiul 2 pe acul 3, ochiul 1 tot pe acul 3, si asa mai departe pana la capat. La inceperea tricotarii din nou vom lasa in afara lucrului, in pozitia A, acele 1, 4 si 7 si vom tricota cu celelalte, la al doilea rand le vom introduce in lucru si pe acestea, iar la al treilea rand se vor forma ochiuri pe toate acele.

luni, 29 august 2011

Atelierul meu de tricotaje

"Curajul inseamna sa nu lasi niciodata actiunile tale sa fie influentate de temerile tale" - Arthur Koestler
Daca ne-am hotarat sa ne cream propriul atelier de tricotaje este nevoie sa ne gandim in detaliu la ceea ce avem nevoie pentru aceasta.

In primul rand este nevoie sa avem imaginea genului de tricotaje pe care dorim sa-l producem si in ce cantitate. Exista trei etape de baza in procesul tehnologic: 1) tricotarea, 2) confectionarea si 3) finisarea (calcarea) produselor tricotate.

1) Totul incepe cu etapa de tricotare si este nevoie sa ne gandim cat de larga dorim sa fie paleta tipurilor de fire pe care dorim sa le tricotam. Masinile casnice cele mai uzuale si care se gasesc cel mai frecvent pe piata sunt masinile standard, cu distanta dintre ace de 4,5 mm si masinile pentru fire groase, cu distanta dintre ace de 9 mm. Mai exista masini pentru fire foarte subtiri, cu distanta dintre ace de 3,6 mm si fire intermediare, cu distanta dintre ace de 6 mm. Ultimele doua sunt in cantitate mai mica pe piata, deoarece de cele mai multe ori firele ce se tricoteaza cu acestea se pot tricota cu succes si pe primele doua variante.
Masinile de 4,5 mm tricoteaza fire de la foarte subtiri la fire medii, iar cele de 9 mm de la fire medii la fire foarte groase.

2) A doua etapa este coaserea produselor tricotate. Daca nu intentionam sa avem o productivitate mare si este suficient sa tricotam 15-20 pulovere in fiecare luna pentru a ne suplimenta venitul, atunci coaserea produselor si montarea garniturilor se poate face chiar pe masina de tricotat.
Daca dorim o productivitate mai mare, de 50-100 produse in fiecare luna, aceasta fiind principala noastra resursa de venit, atunci avem nevoie de o masina speciala pentru cusut tricotaje. Aceasta masina se numeste kett si ne da posibilitatea de a monta garniturile ochi cu ochi si de a incheia manecile si partile laterale pe fir drept, realizand o cusatura elastica. In video-ul de mai jos este o masina kett casnica si sunt ilustrate cateva tipuri de cusaturi pe care le puteti realiza cu aceasta:

 

3) Cea de-a treia etapa in realizarea tricotajelor este calcarea produselor. Cel mai indicat pentru tricotaje este o masa de calcat cu aspiratie si un fier de calcat cu abur, deoarece in general tricotajele se deformeaza foarte usor la atingerea cu fierul de calcat clasic.
In video-ul de mai jos putem vedea modalitatea de calcare pentru tricotaje:
Masa de calcat este cu aspiratie (prin apasarea pedalei de la partea inferioara a masinii), aceasta avand rolul de a tine fix tricotul pe masa, la dimensiunile corecte, in timp ce cu ajutorul fierului cu abur netezim tricotul.

Cea mai corecta si rapida modalitate de calcare pentru tricotaje, utilizata in fabrici este pe o masa plana cu abur si aspiratie, ca in imaginile de mai jos:
Tricotul se aseaza pe masa la dimensiunile finale, apoi se abureste, apasand pedala de abur, astfel incat sa se fixeze, iar apoi se raceste, prin apasarea pedalei de aspiratie. De asemenea, pe aceasta masa avem posibilitatea de a modela tricotul, de a-i modifica putin dimensiunile daca l-am tricotat de exemplu putin mai scurt si mai lat, putem sa redistribuim tricotul astfel incat sa realizam dimensiunile cotrecte. Tricotul este un material maleabil pe care este nevoie sa-l manevram cu grija pentru a-i da forma dorita.

In functie de tipul de fibra, tricotul poate sa se contracte sau nu. In general firele ce au in compozitie fibre naturale precum bumbac si lana sunt contractabile si avem nevoie sa facem un prim produs complet astfel incat sa-i observam contractia. Firele acrilice nu au contractie si sunt plastice, adica daca s-au deformat, cu greu se mai pot remedia. La acestea pe masa cu abur se pot corecta cel mai usor dimensiunile, ramanand exact asa cum au fost modelate cu abur.

marți, 16 august 2011

De ce as avea propria mea masina de tricotat?

"Omul creator este cel care incearca ceea ce este nou, un om creator incearca sa faca mereu altfel lucrurile, in stilul lui."
"Lumea ta interioara este un mare castel!
Fiecare camera reprezinta un aspect interior al tau.
Fii propriul tau idol si deschide usile camerelor tale."

Redescopera-ti si dezvolta-ti creativitatea !
De ce as avea propria mea masina de tricotat?

Primii ani de viata si apoi toate vacantele din perioada scolii generale le-am petrecut la bunici la 40 de km de orasul natal. Pe bunica mi-o amintesc facand mereu ceva. Daca nu era la camp sau in gradina, atunci avea in mana ceva de cusut sau de tricotat sau iarna cel mai adesea tesea la razboiul montat chiar in dormitor. Dimineata cand ma trezeam bunica lucra, iar seara adormeam vorbind cu ea in timp ce cosea sau tricota ceva. Mereu o intrebam ce face cu atat de multe lucruri. Spunea ca face zestre pentru fetele si nepoatele ei. Era casa si lavita plina de tot felul de minunatii facute cu mana ei. Erau cearsafuri cusute cu tot felul de fori sau pe care aplicase o dantela crosetata cu mana ei, sau costume nationale cu ii care mai de care mai frumos ornamentate cu flori multicolore, cu paiete, in nuante de la care nu-mi mai puteam lua ochii, cuverturi de pat tesute cu modele inspirate in special de natura, din lana toarsa de mana ei. Alte cuverturi aveau modele nationale traditionale din zona noastra. Avea covoare cu lebede sau flori, iar la doua capete impletiti ciucuri. Mai avea si presuri facute din resturi rupte in fasii, inodate si apoi tesute iarna in razboiul de tesut pe care le punea peste frumosul covor cu diverse modele, sa nu calcam direct pe el, sa-l protejam cumva de murdarie si de degradare.

De fiecare data cand mergeam in vizita la vecine sau la fina care era chiar peste drum de noi imi placea sa intru in camerele in care aveau depozitate toate minunatiile lucrate cu mana lor. Femeile se intreceau in a fi cat mai creative si cat mai originale. Foarte putine modele le vedeam reproduse si de altcineva. Fiecare familie avea propriul stil artistic. Mi-a ramas in memorie foarte vie amintirea de cand aveam 10-11 ani si am admirat lucrul ce iesea din mana unei vecine ce cosea in timp ce supraveghea pe deal cireada de vaci a satului. Era o minunata ie alba din bumbac fin, cu o broderie sparta cusuta cu fir rosu si alb de matase si stransa cu elastic in jurul decolteului din jurul gatului si la mansete, formand minunate volanase. Nu am uitat niciodata frumusetea acelei ii. Ma uitam la fiecare impunsatura a acului si felul in care taia firisoarele de bumbac pentru a forma broderia sparta. Nu-mi puteam lua ochii de la ie. M-a impresionat in mod deosebit acel model. O pregatea pentru nepotica ei de 5 anisori. Vorbea cu atata iubire despre ea si era incantata sa-i coase ceva deosebit. Mi-a placut intotdeauna sa admir talentul si migala femeilor din mana carora ieseau adevarate opere de arta.

Au trecut anii si am ajuns sa lucrez in fabrici unde aveam comenzi de mii si zeci de mii de produse de acelasi fel. Am intrat in acest vartej si am uitat de frumusetea fara margini a lucrului de mana. Acum, ocupandu-ma de masinile casnice de tricotat mi-am reamintit de acea perioada din copilarie in care admiram lucrurile facute in casa pe care incercam si eu sa le imit si ma gandeam ce frumos ar fi ca fiecare dintre noi sa scoatem din coltisorele mintilor noastre talentul pe care il avem adanc ascuns in interiorul nostru si pe care poate nu l-am lasat niciodata sa se manifeste. Utilizand instrumente ajutatoare cum este o masina casnica de tricotat, din mana noastra pot iesi lucruri incredibile. Practic se poate inova la nesfarsit. Nici nu ne-ar trebui mai multe instrumente decat cele cu care deja este dotata masina. Acestea sunt suficiente pentru a crea o multime de modele de tricot.

Putem chiar sa imbinam mai multe tehnici. De exemplu sa tricotam la masina un maieu si o jachetica si sa le facem garnituri crosetate. Sau exista masini de tricotat care pot realiza tricot cu tesere din care s-ar putea confectiona apoi deux-piece-uri foarte originale. Putem realiza ajururi cu transfer de ochiuri sau cu un fir subtire. Putem realiza tricoturi elastice cu diferite modele. Putem tricota caciulite, sosete, fesuri, manusi, fulare, bentite pentru par, cordoane, etc. Ne putem chiar stimula creativitatea pentru a ne face lucrusoare cu totul deosebite decat productia de masa pe care o gasim acum in magazine. Mintea noastra este atat de inventiva incat de multe ori chiar si noi ne miram de unele lucruri care ne ies din mana.

Cum ar fi sa reinviem traditia bunicelor noastre, iar atunci cand ne intalnim la o cafea sa ne admiram originalitatea si creativitatea? Raspunsul meu la intrebarea pe care mi-am pus-o zilele trecute: „De ce as avea propria mea masina de tricotat?”, este pentru ca doresc sa am o minte inventiva, iar in clipa in care ma asez in fata masinii de tricotat dau voie inspiratiei sa iasa din interiorul meu si pot crea lucruri pe care stiu sigur ca nu le voi mai intalni pe strada la nimeni altcineva.

"Creativitatea înseamnă să vezi ceva ce încă nu există. Trebuie să afli cum s-o transpui în realitate şi astfel să devii un partener cu Dumnezeu." Michele Shea

joi, 4 august 2011

Tipuri de ajur

"O persoana poate sa fie multumita doar atunci cand isi cunoaste individualitatea, are stima proprie, pretuire personala si incredere in sine."
Masinile de tricotat pot realiza doua tipuri de modele ajur.

a) Un tip de ajur este cel clasic, prin transferul ochiurilor de pe un set de ace pe alte ace, in acest fel formandu-se diferite orificii in tricot. In imaginea de mai jos este un astfel de model:
Cu ajutorul masinilor de tricotat casnice putem realiza modele ajur care ne permit doar transferul de pe un ac pe acul alaturat, din dreapta sau din stanga lui, in functie de directia de deplasare a saniei de ajur. Dar acest tip de ajur il pot realiza doar o parte din masinile casnice. Nu toate au fost proiectate pentru acest tip de model. Daca o masina este dotata cu sanie de ajur, atunci veti sti ca ele pot realiza acest tip de ajur. Daca nu sunt dotate, atunci vor realiza numai cel de-al doilea tip, cel de la punctul b).

Manual putem realiza ajur si prin transferul ochiurilor peste mai multe ace, atunci rezultand modele cu orificii mai mari, ca in exemplul de mai jos:
Aici am facut transfer peste trei ace. Apoi la fiecare rand tricotat am introdus in lucru cate doua din acele de pe care am transferat ochiuri, rezultand la final aceasta forma de ajur. Practic posibilitatile manuale sunt infinite.
De asemenea si  posibilitatile de realizare cu o cartela sunt multiple, dar suntem limitati de a face doar transferuri peste un ac. Acesta se realizeaza cu o sanie de ajur care transfera acele selectate in pozitia D pe acul alaturat. Transferul se realizeaza prin flambarea (indoirea) acului selectat pe deasupra platinei, langa acul de alaturi, acesta preluand ochiul de pe acul flambat.

b) O alta posibilitate de ajur este cea cu fir. In imaginea de mai jos este un astfel de exemplu:
La acest tip de model acele selectate nu sunt flambate peste acele alaturate ci sunt alimentate cu un fir mai subtire decat firul de tricot, rezultand un model ajur doar din diferenta de grosime a firelor. Cele doua fire sunt alimentate in acelasi timp, in cei doi conducatori de fir de pe sanie. Acest tip de ajur poate fi realizat de orice masina casnica de tricotat.

Jachetica unicat si calculul de rentabilitate

"Cel care va fi capabil să înţeleagă, îşi va arăta această înţelegere prin faptele proprii, pe care le va face la el acasă." - Anastasia
Ati plecat vreodata intr-o calatorie de cateva zile fara lucrurile care v-ar fi fost necesare?

Eu nu am incercat lucrul acesta dar am pornit sa-mi tricotez o jachetica de vara unicat fara sa-mi iau toate datele necesare. M-am gandit ca vreau sa fie simpla si eleganta, dintr-un material subtirel, un model cu ajur si o culoare deschisa pentru ca imi plac culorile pastelate iar pentru vara majoritatea lucrurilor mele sunt deschise la culoare. Vroiam sa fie lejera si sa o pot imbraca usor peste o bluzita. Asa ca am mers la mercerie si mi-am ales un fir ce avea in combinatie 45% bumbac, 13% poliamida si 42% acrilic. Era un fir usor buclat si m-am gandit eu ca daca aproape jumatate din compozitie este actilic, atunci cu siguranta este un fir stabil.

Mi-am ales un model de ajur si am inceput sa tricotez jumatatea din dreapta a fetei. Mi-am facut un calcul dupa experienta mea si tot masuram eu pe masina in timp ce tricotam. Dupa ce am terminat de tricotat acest panou l-am lasat pana a doua zi sa se relaxeze. S-a contractat ceva mai mult decat am prevazut si am pus din nou ultimul rand pe masina si am mai tricotat cateva rapoarte. Apoi am tricotat si celelalte panouri, adica jumatatea din stanga a fetei, spatele si manecile. Totalul timpului de lucru a fost de 23 de ore, fiind un ajur manual.

Pentru ca jacheta era conturata, adica cu toate dimensiunile realizate prin tricotarea pe masina si nu a fost nevoie sa croiesc nimic, am confectionat-o, apoi am spalat-o, am calcat-o pentru a-i monta o rejansa pe conturul V-ului si al rascroielii din spate si apoi sa o prind intr-un nasturel in varful V-ului si GATA. Vroiam sa fie foarte simpla, iar eleganta sa fie data doar de modelul de ajur. Dupa ce s-a uscat ... am constatat ca se contractase foarte mult in lungime si se latise. De asemenea partea de sus era foarte rascroita si-mi pica de pe umeri. Am avut grija sa o usuc pe o suprafata aproape plana, sa nu o intind si sa se usuce natural. Numai ca gandul initial nu a corespuns cu rezultatul. Nu mi-am facut un mic panou pe care sa-l spal si apoi sa-i iau desimile si apoi sa tricotez.

Asa ca acum a trebuit sa incep sa ma gandesc ce sa fac. Cum sa fac jachetica mea sa fie buna de imbracat? Am inceput sa ma inspir din diferite modele de pe internet si din reviste si cea mai buna solutie pe care am gasit-o era sa-mi cumpar o danteluta pe care sa o aplic in partea de jos si la baza manecilor. M-am dus in cautare de dantele la mercerii, dar nimic care sa se potriveasca cu modelul meu de ajur si culoarea firului nu mi-a atras atentia in mod deosebit. Mi-am cumparat totusi o dantela, pe care am prins-o acasa cu ace cu gamalie de baza jachetei sa vad mai bine aspectul. Nu mi-a placut. Era prea comerciala jacheta mea care sperasem sa fie unicat.

Am cautat in continuare o solutie si cel mai mult mi-ar fi placut sa crosetez ceva. Eu nu stiu sa crosetez. Nu am incercat niciodata. Si totusi, de dragul jachetei mele am inceput sa caut filmulete pe youtub despre crosetat. M-am gandit  eu ca  ar merge un model simplu, cu patrate si cu cateva floricele aplicate. Asa ca am invatat sa crosetez patrate si floricele. La final jachetica mea arata asa:

Peste cele 23 de ore de tricotat la masina se adauga o alta munca de trei ori mai mare decat cea initiala de a cauta solutii pentru a repara. Nu este vorba de a fi "bine" sau "rau", dar nici despre a fi "mai urat" sau "mai frumos" ci pur si simplu de a calcula rentabilitatea atunci cand dorim sa realizam un lucru. Pentru o microproductie cel mai eficient este sa se realizeze macar cateva zeci de produse de acelasi fel. Se face un produs initial si in functie de acest rezultat se tricoteaza si celelalte.

Daca ne orientam doar pe produse unicat, timpul de lucru va fi mai mare deoarece mereu trebuie sa ne gandim la modele si solutii noi.

In fabrica, cea mai mare rentabilitate dar si calitate sporita aveam la comenzile mari. Desigur acestea mergeau apoi in mai multe magazine decat comenzile mici. Intre noi fie spus, niciodata nu am incercat in fabrica sa lansez in productie o comanda fara a face un panou (exact cu modelul cerut de client), sa-l spal pentru a vedea contractia noului fir, apoi sa-l calc, sa-i iau desimile, apoi sa tricotez un produs initial si apoi o serie de marimi in functie de corectiile pe care le calculam fata de primul produs. Apoi desigur erau persoane care masurau produsele in timpul procesului de fabricatie astfel incat la final sa avem cat mai putine erori.

Asa ca m-ar costa destul de mult sa plec intr-o calatorie fara bagaj. As da bani pe lucruri pe care le aveam oricum acasa. Iar cand m-as fi intors mi-as fi incarcat casa cu lucruri inutile, pe care le-as fi utilizat foarte rar sau nu le-as mai fi utilizat niciodata.

miercuri, 3 august 2011

Detalii despre formarea ochiurilor

<<Omul poseda o energie, numai lui caracteristica numita "energia gandului". Si daca devine constient de ceea ce poseda si incepe s-o foloseasca din plin atunci el devine stapanul intregului Univers!>> - Anastasia
In manualele de utilizare a masinilor de tricotat gasim denumiri de ochiuri precum "stockinet", "tuck" sau "slip stitch" dar ne este dificil sa ne dam seama dupa un desen ce fel de ochi are la baza acel model si cum trebuie sa selectam sania masinii astfel incat sa ne rezulte acel model. Majoritatea manualelor de instructiuni au tabele in care este specificat pentru fiecare cartela ce tip de tricot poate sa faca, dar uneori suntem derutati daca avem o masina electronica si un manual cu cateva sute de modele.

Prin acest articol doresc sa risipesc putin enigma formarii ochiurilor astfel incat sa putem recunoaste mai usor un model.

a) Formarea unui ochi simplu, glat sau "stockinet" se face astfel:
In imaginea de mai sus am pus cateva ace in diferite pozitii in care sunt antrenate de camele saniei astfel incat sa formeze un ochi simplu.  Imaginea a reprezinta pozitia stationara a ochiului atunci cand tricotul atarna liber in fata fonturii, acul aflandu-se in fontura in pozitia normala de lucru B. Linia verticala reprezinta platinele, sau pieptenele fix asa cum mai este numit uneori, din partea frontala a masinii, acestea participand de asemenea la formarea ochiurilor si antrenand in acelasi timp tricotul sa curga prin fata masinii.
Imaginea b reprezinta o pozitie intermediara a acului in urcarea lui spre varful maxim, ochiul alunecand de pe limba acului pe tija acestuia.
Imaginea c reprezinta pozitia in care un nou fir este depus in carligul acului si de asemenea maximul la care este el impins de catre came.
Imaginea d reprezinta o pozitie intermediara de intoarcere, in care ochiul vechi aluneca peste carligul acului, incepand formarea unui nou ochi.
Imaginea e reprezinta noul ochi aflat in carligul acului, acul revenind la pozitia B in fontura.

b) Formarea unui ochi "tuck":
Pentru formarea acestui tip de ochi, acul este condus pe un alt traseu de catre camele saniei, acul fiind impins inainte mult mai putin decat pentru formarea unui ochi simplu.
Imaginea a reprezinta de asemenea pozitia de baza in fontura.
In imaginea b este aratat ca acul este impins mai putin inainte, ochiul nemaitrecand pe tija acului, ci ramane pe limba acestuia.
In imaginea c un nou fir este depus in carligul acului.
Imaginea d reprezinta o pozitie intermediara de intoarcere a acului in care noul fir se afla alaturi de ochiul vechi in carligul acului.
Imaginea e reprezinta noul ochi "tuck", adica bucla alaturi de vechiul ochi.

Ochiul "tuck" reprezinta de fapt acumularea de bucle in carligul acului alaturi de un ochi. In functie de model, in carlig se vor acumula de la una la 4 sau maxim 5 bucle, insemnand ca vechiul ochi a fost retinut langa aceste bucle de la 1 la 5 randuri.

c) Ochiul "slip stitch":
Pentru formarea acestui tip de ochi acul este impins inainte mult mai putin decat pentru ochiul "tuck".
Imaginea b indica faptul ca pozitia intermediara a fost stationara, cama neridicand ochiul ci lasandu-l in pozitia de baza.
Imaginea c indica depunereau unui nou fir, dar acul fiind foartre putin ridicat in fontura, atunci firul este depus in fata carligului si nu va ajunge in interiorul acestuia.
Imaginea d reprezinta intoarcerea la pozitia de plecare, iar noul fir va atarna in fata vechiului ochi.

Pentru a exemplifica cele de mai sus, in imaginile de mai jos sunt cele trei tipuri de ochiuri:
a) Ochiuri simple:

b) Ochiuri tuck, cu retinere pe 2 randuri (adica doua bucle alaturi de vechiul ochi):

c) Ochiuri slip stitch: