vineri, 22 iulie 2011

Tricotarea torsadelor

"Cine sunt eu de fapt? Prin cunoasterea eului ca un suflet, voi reusi sa gasesc locul meu adevarat in lume. (Re)cunoscandu-ne pe noi insine ca o entitate spirituala, ne vom gasi in viata pacea interioara si implinirea."
Torsada reprezinta acel model realizat prin incrucisarea ochiurilor. In acest articol va prezint modalitatea de realizare a unei torsade pe 6 ochiuri. Este bine ca tricotul sa-l realizam ceva mai rar astfel incat sa putem lungi ochiurile,iar la incrucisarea lor sa nu se rupa. La tricotarea primului rand dupa incrucisarea ochiurilor vom tricota cu viteza foarte redusa pentru a nu rupe ochiurile. Ele vor fi deja foarte tensionate.

La inceput stabilim in ce zone dorim sa realizam torsadele si daca dorim sa fie mai dese sau mai rare, adica la 4, la 6, la 8 etc, randuri. Dupa ce am tricotat patentul si transferam toate ochiurile pe fontura principala, vom tricota prima data randurile raportului (4, 6 sau 8) si apoi vom forma torsada. De asemenea, pentru a avea un aspect placut le vom contura, adica de fiecare parte a torsadei vom desira ochiurile si le vom reforma pe masina pe partea dinspre noi. Astfel primul pas va fi scoaterea de pe ace a ochiurilor pe care le vom desira ulterior.

Urmatorul pas va fi sa luam cele doua instrumente de transfer cu trei orificii si sa punem cele doua grupe de cate trei ochiuri pe ele prin scoaterea de pe acele masinii.

Vom transfera apoi primul grup de ochiuri. Daca ne este greu sa tinem in mana ambele instrumente si de asemenea sa nu ne scape ochiurile de pe ele, putem sa deplasam grupul de trei ochiuri din dreapta spre dreapta si sa-l agatam in carligele acelor.
Apoi vom scoate instrumentul de transfer din carligele acelor unde l-am lasat in repaus si vom transfera ochiurile pe celelalte trei ace din stanga.
Este bine sa respectam de la inceput pana la sfarsit ordinea de formare a torsadei pentru ca acestea sa aiba un aspect uniform pe intregul pulover. Daca am transferat prima data ochiurile din stanga pe acele din dreapta, vom proceda in continuare la fel. Vom putea schimba ordinea de incrucisare in clipa in care dorim sa realizam modele de torsade cu sensuri diferite.

Apoi vom desira randurile de pe marginea torsadelor pana in punctul in care am inceput realizarea lor, pentru a le putea contura. Pentru aceasta vom proceda astfel:

Cu instrumentul de formare a ochiurilor reformam ochiurile ca in imaginea de mai sus.

Dupa ce am terminat de reformat ochiurile pana sus, prindem ultimul ochi in carligul acului masinii.
La final va arata ca in imaginea de mai jos si desigur pe fata tricotului, dupa ce am terminat tricotarea, ca in imaginea initiala.

Cum realizam o butoniera

"Fiecare om ar trebui să-şi creeze un mic Spaţiu de Iubire în jurul lui. Dacă toată lumea înţelege şi crează astfel de spaţii, tot Pământul va deveni un punct luminos de iubire în Univers, aşa cum El a dorit să fie. Şi în asta constă menirea fiecărei fiinţe umane... Aceşti copii ai viitorului vor creşte şi se vor răspândi pe tot Pământul, creând oaze ale acestui Spaţiu de Iubire şi, până la urmă, toată planeta se va umple cu ele."- Anastasia
a)In continuare va prezint modalitatea de realizare a unei butoniere pe fontura principala a masinii standard.
In zona in care ne-am propus sa realizam butoniera, transferam doua ochiuri alaturate pe acele din dreapta si din stanga, ca in imaginea de mai sus. Lasam acele in lucru si tricotam un rand.
Pe ceele doua ace ramase fara ochi se va depune un fir dar care nu va putea forma ochi pentru ca nu are element de legatura. Acest fir il vom infasura in jurul celor doua ace ca in imaginea de mai jos.

Pentru a nu scapa ochiurile infasurate in jurul acelor, inainte de tricotarea urmatorului rand vom ridica cele doua ace in pozitia superioara (D sau E, in functie de tipul de masina).

Apoi tricotam normal in contiunare pana la urmatoarea butoniera.

Daca avem un nasturel mai mic, este posibil sa fie suficient un orificiu format din transferul unui singur ochi in loc de doua ochiuri. Atunci este mult mai simplu deoarece nu mai este nevoie sa infasuram firul depus in carligul acului in jurul lui si sa aducem acul in pozitia superioara ci vom tricota in mod normal.
b)Atunci cand realizam butoniera pe o structura patent 1x1 tricotata pe ambele fonturi, transferam ochiul pe acul de pe cealalta fontura, ca in imaginea de mai jos.
Dupa transfer acul fara ochi va ramane in lucru iar imaginea va arata astfel:

Se tricoteaza normal in continuare. La primul rand se va depune bucla pe ac iar la randul urmator ochiul va fi tricotat in mod normal.

Un bolero foarte simplu

"Absolut totul pe Pământ, fiecare firişor de iarbă, fiecare gâză, a fost creat pentru OM." - Anastasia

Jucandu-ma putin cu firele, am tricotat un bolero pentru un maieut pe care nu-l pot imbraca fara nimic deasupra daca afara adie vantul si sunt 17-18 grade.

Dupa ce mi-am stabilit cat de lata trebuie sa fie bucata de tricot care sa-mi acopere spatele, am aranjat pe masina de tricotat acele in raport 1x1 si am tricotat un patent de aproximativ 7 cm inaltime, la final transferand toate ochiurile de pe fontura inferioara pe cea superioara si am coborat fontura inferioara pentru a putea tricota mai departe. Apoi am luat o cartela care sa tricoteze romburi, in ton cu maieul, iar pe langa firul de tricot am alimentat la masina si un fir de ata la aceasi nuanta. Am setat masina pentru tricotarea ajur lace (ajur cu fir) si am tricotat un panou cu lungimea mainilor deschise pe orizontala (din care am scazut inaltimea patentilor). Cand am ajuns la tricotarea celuilalt patent, am ridicat din nou fontura inferioara si am transferat inapoi ochiurile in raport 1x1 pe cele doua fonturi. Am tricotat un patent cu acelasi numar de randuri ca si primul si am incheiat apoi ochiurile pe masina.

Pentru confectionare, am lasat deschiderea pentru spate si de asemenea patentii plus inca aproximativ 10 cm si am unit marginile panoului. Pentru a mai imblanzi putin culoarea tare i-am aplicat de jur imprejur o rejansa si de asemenea cate trei nasturei la fiecare manseta. Pentru butoniere m-am gandit initial cum vreau sa le pozitionez pe patent si in locul respectiv am transferat cate un ochi pe acul alaturat dar de pe fontura opusa, lasand in lucru acest ac pentru a fi luat in lucru la randul urmator. Astfel s-a format un mic orificiu in tricot pe locul stabilit pentru butoniera.

Lasandu-ne imaginatia sa zboare putem crea modele dintre cele mai frumoase si ingenioase chiar pentru o tinuta mai eleganta, combinand cu crosetarea unei garnituri dragute si a unui trandafir de efect.

miercuri, 20 iulie 2011

Cateva detalii despre cum calculam o maneca

"Nu există în nicio Galaxie strune care să vibreze mai frumos decât muzica Sufletului uman." - Anastasia

Cristina, o cititoare fidela, m-a rugat sa-i spun cateva detalii despre cum se calculeaza o maneca, asa ca in acest articol voi impartasi cateva aspecte despre aceasta.

In imaginea de mai sus am schitat jumatate de maneca (in partea stanga) si jumatate de corp (fata sau spate, in partea dreapta). Atunci cand calculam o maneca, cele mai importante dimensiuni sunt lungimea totala a manecii (cota D), deschiderea mansetei (cota F) si latimea manecii (cota E).

Pentru a imbina maneca si corpul, avem nevoie sa potrivim perfect cotele A si B pe care eu le-am marcat in imagine.

Pentru a calcula numarul de randuri, numarul de largiri si numarul de ingustari, este nevoie sa cunosc desimea tricotului pe orizontala si pe verticala. Pentru aceasta tricotez un panou (o bucata de tricot) la desimea pe care eu o doresc pentru pulover si o spal (daca am un fir care se contracta), o calc si o las putin sa se relaxeze. Apoi iau centimetrul si masor pe mijlocul panoului 10 cm pe orizontala si 10 cm pe verticala si marchez cu ace cu gamalie intre inceputul diviziunii 1 si finalul diviziunii 10. Apoi pe orizontala voi numara ochiurile dintre ace, acest numar reprezentand desimea pe orizontala, adica numarul de ace pe 10 cm. Numar de asemenea ochiurile pe verticala intre ace, iar acest numar reprezinta desimea pe verticala, adica numarul de randuri pe 10 cm.

Pentru a afla desimea pe un singur cm, impart cele doua numere care mi-au rezultat la 10. Apoi numarul pe orizontala care mi-a rezultat il simbolizez cu Do si aceasta va fi desimea pe orizontala pe un cm, pe care o voi folosi in calcul, iar numarul pe verticala il simbolizez cu Dv, adica desimea pe verticala pe un cm. Fac acest lucru deoarece imi va rezulta un numar cu virgula, in cele mai multe cazuri, si este mult mai exact calculul numarului de ace si al numarului de randuri pentru intregul pulover.

Apoi, daca doresc sa am o maneca cu lungimea de 60 cm (cota D), voi scadea din 60 inaltimea patentului (sa spunem 5 cm). Cei 55 cm ce mi-au rezultat ii inmultesc cu Dv si am astfel numarul total de randuri al manecii.

Pentru a calcula cota F cel mai simplu este ca la panoul pentru desime sa tricotez si un patent cu inaltimea pe care o doresc pentru pulover si apoi pun in jurul mainii patentul panoului, apoi numar acele si stiu astfel cate ace sa pun la inceput pe masina.

Cota E reprezinta latimea manecii la sub brat (latimea cea mai mare). Pentru a afla numarul de ace pana la care trebuie sa cresc maneca, inmultesc aceasta latime cu Do si imi va rezulta numarul de ace. Diferenta dintre numarul de ace de la cota E si cea de la cota F reprezinta numarul de largiri.

Daca am tricotat inainte corpul (fata si spatele), pot sa masor cat mi-a iesit cota A, iar pentru a afla cota A de la maneca, inmultesc cu Do. La maneca cota A este pe orizontala si pentru aceasta o inmultesc cu Do, iar la corp este pe verticala si atunci cand calculez o inmultesc cu Dv.

Pentru cota B, daca la corp am facut de exemplu 5 ingustari cu 2 ace la 4 randuri, voi face la fel si la maneca. Deci voi avea grija sa potrivesc numarul de ace de la cotele A si E. Poate cel mai bine este sa calculam intai cota A si apoi sa adaugam numarul de ace cu care vom realiza mai apoi ingustarile.

Cota C va fi 5x4=20 de randuri. Intre ingustari si largiri eu las de obicei 4 randuri, astfel incat trecerea sa nu fie foarte brusca.

Numarul de randuri din partea de jos a manecii va fi 55xDv-20. Astfel voi putea calcula si la cate randuri voi face largirile. De exemplu daca mi-a rezultat partea de jos a manecii de 80 de randuri si am de facut 8 largiri, atunci voi face 8 largiri la 10 randuri. De obicei eu prima data tricotez randurile si apoi fac largirea. Cand termin cu largirile tricotez cele 4 randuri, apoi tricotez ingustarile. Aici prima data realizez ingustarea si apoi tricotez randurile, astfel incat la finalul manecii sa nu raman pe ingustare ci sa am cateva randuri tricotate.

Avand in vedere ca tricotul este un material maleabil, este posibil ca pana cand ne obisnuim cu acesta sa nu reusim sa realizam chiar de la inceput perfect dimensiunile dorite. Atunci vom tricota complet o maneca, masuram toate cotele pe care le dorim, vedem cum ni se imbina cu corpul si apoi o tricotam si pe cealalta, sau o desiram si reutilizam firul dupa ce am revizuit toate calculele manecii noastre.

marți, 19 iulie 2011

Realizarea rascroielii gulerului

"Mintea poate sa ne fie cel mai bun prieten, dar si cel mai mare dusman, in functie de felul gandurilor gazduite si pastrate constant in minte. Fiecare gand este o picatura de energie cu ajutorul careia putem acumula foarte multa putere, dar folosindu-l nepotrivit, putem si irosi multa forta."




In prezentarea de mai sus am aratat cateva aspecte despre realizarea rascroielii in "V". In functie de adancimea "V-ului" putem realiza ingustarile cu 2 ace la mai mult sau mai putin de 4 randuri. Este important sa calculam de la inceput fata de numarul total de ace pe care il avem in lucru cat dorim sa ramana dimensiunea umarului, iar in functie de adancimea rascroielii calculam numarul de randuri. Printr-un calcul matematic simplu putem sa stabilim cate ingustari cu 2 ace dorim sa facem la cate randuri de tricot.

Daca optam pentru varianta de a monta o garnitura in jurul rascroielii in "V" atunci putem sa o montam chiar pe marginea tricotului si va ramane vizibila suprapunerea ochiurilor de tricot, marcand rascroiala si dand un aspect placut.
Daca nu dorim ca marginea rascroielii sa fie vizibila, asa cum am tricotat-o eu, putem realiza ingustarile cu instrumentul de transfer cu 2 orificii, sau putem chiar face ingustari doar cu un ac cu instrumentul de transfer cu un singur orificiu.

Daca dorim sa realizam un pulover la baza gatului, incheiem ochiurile de pe mijloc si apoi realizam 3-4 ingustari la 3-4 randuri. Aici ne orientam tot dupa dimensiunea umarului. Stim ca este suficient ca puloverul sa fie rascroit de exemplu doar cu 12 randuri. Putem realiza ingustarile cu 2 ace la 3 randuri. Asta inseamna 4 ingustari la 3 randuri,. Daca dorim ca umerii sa ramana pe cate 15 ace, atunci vom mai lasa in lucru inca 4x2=8 ace in dreapta si 8 ace in stanga, iar restul ochiurilor le vom incheia si vom scoate acele corespunzatoare acestora din lucru. Apoi urmand acelasi procedeu ca pentru rascroiala in "V" vom ridica in pozitia E acele din partea opusa in care a ramas sania si vom realiza cele 4 ingustari la 3 randuri pe zona din partea saniei.

miercuri, 13 iulie 2011

Un accesoriu mic, simplu si de efect

"Scopul existentei este dat de sentimentul contributiei: avem ceva ce putem sa oferim si celorlalti. Nu putem deveni fericiti pana cand nu impartim cu ceilalti ce avem, asa cum si Universul imparte cu noi tot ceea ce are."


Un accesoriu simplu poate da un efect deosebit tinutei noastre, asa cum ar fi un trandafir tricotat.
Primul pas este tricotarea unei bentite simple pe care o calcam si o insailam.
Apoi formam trandafirul.
Apoi il atasam la bentita cu care ne prindem parul, la bluzita, la cordonul de la rochie sau poate la poseta noastra.

Cateva modele dragute de patenti

Zburand spre infinit! ...

Putem realiza o bluzita draguta, cu o croiala simpla, dar patentii si garnitura sa-i ofere o eleganta deosebita. Pentru aceasta va propun astazi cateva modele pe care le-am putea utiliza la patenti si garnituri.

a) Pentru primul model realizam pe masina cu doua fonturi inceputul pentru un patent 2x2. Apoi tricotam cele 3 randuri de tubular alternativ pe cele doua fonturi si in continuare 6 randuri 2x2. Doar pe fontura principala vom incrucisa ochiurile fiecarui raport 2x2 utilizand instrumentele de transfer cu un singur orificiu, formand astfel o torsada pe doua ace. Dupa ca am incrucisat ochiurile, tricotam alte 6 randuri, continuand acest raport pana la inaltimea pe care dorim sa o aiba patentul.
Dupa ca am terminat de tricotat patentul putem transfera toate ochiurile pe fontura principala si tricotam in continuare fata, spatele sau maneca. Acest patent l-am tricotat dintr-un fir de acrilyc de finete NM 17/2 si am utilizat desimea 5 pe cadranul de desime al ambelor fonturi, astfel incat ochiurile sa nu fie foarte rigide, sa le pot incrucisa si de asemenea sa nu se rupa in timpul tricotarii.

b) Un alt model de patent poate fi inceput pe ace alese 1x1 pe ambele fonturi. Inceputul l-am realizat cu desimea 0 iar apoi am lucrat cu desimea 3, utilizand un fir asemanator cu cel de mai sus. La inceput am tricotat 4 randuri.
Apoi, transferand doar ochiurile de pe fontura principala realizam acest gen de ajur.
Fata de centrul 0 (care este intre doua ace, intre acul 1 dreapta si acul 1 stanga) avem in lucru in dreapta acele cu numere impare 1, 3, 5, 7 etc, iar in stanga acele pare 2, 4, 6 etc. Astfel, transfer in partea dreapta ochiul de pe acul 3 pe acul 1 si de pe 5 pe 7. Acele 3 si 5 vor ramane in lucru, dar fara ochiuri pe ele.
In partea stanga, transferam ochiul de pe acul 4 pe 2 iar cel de pe acul 6 pe 8. Acele 4 si 6 vor ramane in lucru fara ochiuri pe ele. Continuam sa realizam acest raport pe intreaga latime a patentului spre dreapta si spre stanga fata de centrul 0 al masinii. Apoi incet vom deplasa sania si se vor depune bucle pe acele fara ochiuri iar celelalte vor forma tricota normal. Tricotam in total 6 randuri iar apoi putem repeta acest raport pe intreaga inaltime a patentului.

c) Un alt exemplu realizat tot pe ace alese 1x1 l-am lucrat utilizand metoda cu suspendarea ochiurilor pe ace.
Asezam fonturile in pozitia P5 [masina este pe pozitia ei de baza cu toate platinele (dintii ficsi de pe marginile fonturilor)  fata in fata]. In aceasta pozitie selectam acele in raport 1x1 pe ambele fonturi. Deplasam fontura de jos in pozitia P3 si tricotam reteaua de inceput. Apoi tricotam 3 randuri tubular alternativ pe cele doua fonturi. Apoi deplasam fontura inapoi in pozitia P5 si tricotam un rand 1x1.
Incepand din una dintre margini, aducem in pozitia E (sau D), pozitia cea mai de sus a acelor,  fiecare al 4-lea ac de pe fontura superioara si fiecare ac din partea dreapta a acestora de pe fontura inferioara. Selectam cele doua sanii pe pozitia de suspendare a ochiurilor (asa cum procedam pentru inclinarea umarului sau pentru tricotarea rascroielii gatului) si tricotam 4 randuri. Acele selectate in pozitia superioara nu vor fi luate in lucru. Apoi selectam saniile pe tricotare obisnuita si tricotam un rand. Repetam acest raport de 3 sau 4 ori. Apoi repetam tricotarea cu suspendarea ochiurilor la fiecare al 4 ac, dar la 4 randuri, pe aceleasi ace utilizate anterior, pe toata inaltimea patentului sau pe inaltimea pe care o dorim.

d) Patent 3x3 cu torsade la 2 sau la 4 randuri.

Acest patent l-am realizat pe masina de 9mm (distanta dintre ace este de 9mm) cu un fir acrilyc finete NM6/2. Inceputul l-am realizat cu desimea 0 iar papentul cu desimea 3 pe ambele fonturi. Am introdus in lucru toate acele pe ambele fonturi si am pozitionat fonturile cu acele intercalate, astfel incat sa nu se ciocneasca intre ele in timpul tricotarii. Am tricotat reteaua de inceput si cele 3 randuri de tubular alternativ pe cele doua fonturi, apoi am transferat ochiurile de pe o fontura pe cealalta in raport 3x3, astfel incat sa am pe fiecare fontura 3 ace in lucru si 3 scoase din lucru. Apoi am tricotat un rand 3x3.
Utilizand instrumentele de transer cu 1 si cu 2 orificii am incrucisat ochiurile de pe fontura principala (de ex, ochiul 3 l-am adus pe acul 1 cu instrumentul de transfer cu un orificiu, iar ochiurile 1 si 2 pe acele 2 si 3 cu instrumentul de transfer cu 2 orificii. Astfel am realizat torsadele pe fiecare grupa de 3 ace de pe fontura principala. Apoi pentru prima parte a patentului am tricotat 2 randuri iar ceva mai sus am realizat torsadele la 4 randuri.
In varianta de mai jos am realizat torsade la 4 randuri, dar pe fiecare a doua grupa de cate 3 ochiuri si rezulta un efect de torsade intercalate.