vineri, 28 ianuarie 2011

Patent "Picot"

"Pasii necesari pentru rezolvarea unei probleme sunt:
1. Accepta ca ai o problema;
2. Descrie problema;
3. Stabileste solutia si incepe sa actionezi corespunzator;
4. Nu mai vorbi niciodata despre problema ci numai despre solutie." - Principii pentru o viata dinamica, Skip Ross

Acum vom invata un nou model de patent. Patentul "Picot".
A) In video-ul de mai jos urmarim prima varianta:
Dupa ce ai tricotat cateva randuri suplimentare pe toate acele, tricotezi un rand despartitor. Iti recomand sa incepi pe un numar impar de ace.
Introduci in lucru firul pe care ti-l doresti si tricotezi in continuare cateva randuri. De exemplu 10 randuri.
Apoi, cu instrumentul de transfer, transferi ochiurile in raport 1x1 pe acele alaturate.
Daca ai o masina cu o sanie suplimentara pentru ajur, poti utiliza aceasta sanie sa-ti faca automat transferul. Cu siguranta in manualul tau exista instructiunile de setare a saniei pentru transfer 1x1.

Dupa ce ai termiant de transferat toate ochiurile, tricotexi in continuare tot 10 randuri. Daca vei avea un numar diferit de randuri iti va iesi un patent bombat spre spate sau spre fata in functie de cum ai tricotat un numar mai mare sau mai mic de randuri.

Apoi ridici pe ace toate ochiurile de langa randul despartitor, pornind de la primul ac din dreapta.

B) O alta varianta de patent "Picot":
La aceasta varianta tricotezi cateva randuri suplimentare pe acele alese in raport 1x1. Iti recomand sa introduci in lucru un numar impar de ace.
Tricotezi un rand despartitor cu firul din viscoza sau PES.

Introduci in lucru firul pe care il doresti si setezi desimea potrivita. Sa presupunem ca ai setat desimea 5. Tricotezi 6 randuri.

Introduci in lucru toate acele, modifici desimea cu o diviziune in plus, pentru exemplul nostru va fi 6 si tricotezi 9 randuri.

Apoi ridici pe ace ochiurile de langa firul despartitor, primul ochi punandu-l pe al doilea ac, apoi ochiul urmator pe al 4-lea ac si asa mai departe, in raport 1x1.

Tricotezi apoi cateva randuri si scoti tricotul de pe masina. Scoti firul despartitor si vor cadea randurile suplimentare.

Diferenta dintre aceasta varianta si prima este aceea ca este mai strnsa. Vei avea de exemplu o manseta mai elastica ce va imbraca bine incheietura mainii sau va sta strans pe talie. Prima varianta este mai larga, pentru situatia in care doresti un pulover cu o maneca mai larga sau sa vina drept la partea de jos a taliei.

Patent 2x1 pe masina principala

"Ne nastem doar cu doua temeri: teama de zgomote puternice si teama de a cadea. Toate celelalte temeri sunt invatate pe parcursul vietii si in special in copilarie, cand mintea noastra absoarbe ca un burete tot, fara a putea discerne."
"Nu a invatat lectia vietii cel care nu-si invinge teama in fiecare zi." - Emerson

Mai intai urmarim un scurt video cu acest tip de patent (bordura):
Dupa ce ai ales pe fontura acele in raport 2x1 (doua ace in pozitia de lucru B si unul in afara zonei de lucru), tricotezi cateva randuri suplimentare, dintr-un fir pe care nu-l mai folosesti, sau pe care il desiri apoi si il refolosesti tot pentru randuri suplimentare.

Faci un rand despartitor cu firul din viscoza sau poliester (PES) pe care il ai in cutia cu accesorii (setand un numar mai mare pentru desime, respectiv 8 sau 9).

Apoi introduci in conducator firul pe care vrei sa-l folosesti in continuare pentru tricotare, setezi desimea potrivita si tricotezi cateva randuri. Asa cum spuneam in articolul anterior, daca doresti sa ai la final un patent de 3 cm, tricotezi un numar dublu de randuri deoarece patentul este dublat.

Cu instrumentul de impingere al acelor aduci in pozitia de lucru B toate acele, iar cu instrumentul de transfer, primul ochi de langa randul despartitor (asa cum am invatat din articolul anterior) il pui pe al doilea ac aflat in lucru, al doilea ochi il pui pe acul nou introdus in lucru, apoi al treilea ochi il pui pe al 4-lea ac (asta inseamna ca ai sarit un ac), iar al patrulea ochi pe al cincelea ac. Vei continua astfel pana la final, punand ochiurile tot in raport 2x1, dar ridicand ochiuri pe toate acele noi introduse in lucru si pe jumatate din numarul celor pe care ai tricotat anterior.

Acum tricotezi cateva randuri pe toate acele, iar pentru a vedea cum iese acest patent elastic, tai firul si scoti tricotul de pe masina. Poti sa masori latimea patentului si daca nu este la dimensiunea pe care o doresti adaugi sau scoti numarul necesar de randuri, cu conditia sa folosesti apoi aceeasi desime pe care ai utilizat-o si pentru aceasta mostra.

Tragi randul despartitor si vor cadea randurile suplimentare.

joi, 27 ianuarie 2011

Bordura simpla (tubulara) realizata pe masina principala

"Intotdeauna sa stii in inima ta ca esti mai puternic decat orice ti s-ar intampla." - Dan Zadra


In imaginea de sus este bordura simpla, tubulara, iar in video-ul de mai jos este o modalitate de realizare a acestui model de bordura:
Tricotezi pentru inceput cateva randuri (le poti face chiar dintr-un fir pe care nu doresti sa-l refolosesti - putem sa le numim randuri suplimentare). Avand sania in partea dreapta, setezi pe cadranul de desime un numar mai mare (8 sau 9 pentru a face un rand mai rar), scoti firul din conducatorul de fir si introduci firul despartitor (pe care il ai in dotarea masinii - acesta fiind alunecos, din poliester sau viscoza ca sa fie usor de tras la final). Deplasand sania de la dreapta la stanga, tricotezi randul despartitor.

Acum introduci in conducatorul de fir, culoarea pe care doresti sa o tricotezi in continuare. Capatul firului il infasori in jurul clemei de prindere a masinii in partea stanga. Setezi desimea la diviziunea potrivita pentru firul pe care il lucrezi.

Daca doresti ca bordura sa fie de 3 cm, atunci tricotezi un numar dublu de randuri. Dupa ce ai tricotat numarul dorit de randuri, scoti pieptenele de tractiune, iar cu instrumentul de transfer prinzi firul de langa primul ochi format de firul despartitor si il pui pe primul ac din stanga. Continui sa pui pe ace toate flancurile dintre ochiurile firului despartitor.

Acum poti scoate usor firul despartitor, tragandu-l in prelungirea fonturii si avand grija sa nu iasa ochiurile de pe ace sau, cum ai vazut in video, poti continua sa faci cateva randuri si tragi firul despartitor la final. Pentru a avea o buna tragere a tricotului, iar ochiurile sa fie bine intinse in timpul tricotarii, iti recomand sa agati pieptenele de tractiune de bordura pana cand scoti tricotul de pe masina.

Inceputul nedesirabil

"Visurile sunt atat de mari incat putem sa crestem in ele." - Josie Bissett
Natura ne inspira intotdeauna, asa ca si astazi incep articolul cu o imagine careia ii putem adauga o muzica cu sunete din natura, ciripit de pasarele si zgomutul linistitor al unui rau de munte. Sa lasam muzica sa patrunda in sufletul nostru si sa ne linisteasca mintea. Astfel, vom avea starea de spirit necesara pentru a invata orice.

Astazi vom invata inceputul nedesirabil al tricotului. Vom urmari mai intai un video despre acest lucru, iar mai jos voi da cateva detalii.


A) O varianta de inceput nedesirabil este sa se infasoare usor firul in jurul acelor. Pentru aceasta, aduci acele in pozitia superioara (D sau E), sania fiind in partea dreapta. La capatul firului formezi manual un ochi si il introduci pe primul ac din stanga. Apoi, usor, fara a tensiona firul (sa nu fie foarte strans in jurul acelor), infasori firul in jurul fiecarui ac.

Cand ai terminat, introduci firul in conducatorul de pe sanie si agati pieptenele de tractiune de firul depus pe ace. Capatul din dreapta al firului trebuie sa ramana deasupra pieptenelui.

Apoi deplasezi usor sania de la dreapta la stanga si apoi continui tricotarea cu o viteza potrivita. Iti reamintesc sa lasi sania sa depaseasca cu 2-3 cm ultimul ac aflat in lucru in ambele parti.

Daca dupa ce ai facut cateva randuri scoti firul din conducator si deplasezi sania de-a lungul acelor aflate in lucru, tricotul va cadea de pe ace. Partea superioara a tricotului se desira deoarece ochiurile nu sunt incheiate. Dupa ce scoti pieptenele de tractiune, vei observa ca inceputul tricotului este un inceput frumos, nedesirabil.

B) O alta varianta de tricot nedesirabil, poti sa urmaresti mai intai intr-un alt scurt video:
Acum, introduci in lucru acele selectate 1x1 cu ajutorul instrumentului de impingere a acelor. Recomandarea mea este sa folosesti din nou simetria fata de pozitia 0 a masinii, adica ridici in pozitia B mai intai acele din partea dreapta a centrului, incepand cu primul ac de langa 0 si apoi le ridici si pe cele din stanga, pornind de la al doilea ac fata de 0.

Pornind cu sania, ca de obicei, din partea dreapta, tii cu mana stanga capatul firului pana cand este prins de primele ace si deplasezi sania spre stanga. Agati pieptenele de tractiune de firul depus pe ace.

Acum ridici in pozitie de lucru (B) si celelalte ace si deplasezi sania de la stanga la dreapta. Apoi continui tricotarea.

Dupa ce scoti tricotul de pe masina, vei avea un alt gen de inceput nedesirabil.

C) Inceput nedesirabil lantisor:

La acest tip de inceput, aduci acele in pozitia superioara D sau E, iar cu ajutorul crosetei sau al instrumentului de formare al ochiurilor, formezi pe ace un lantisor, incepand din partea stanga. Ultimul ochi al lantisorului il introduci pe acul din dreapta. Capatul firului se introduce in conducatorul de fir si deplasezi sania de la dreapta la stanga. Abia acum agati pieptenele de tractiune de lantisorul format la inceput. Continui tricotarea.




miercuri, 26 ianuarie 2011

Acum chiar incepem primele randuri de tricot!

"Rareori obtii ce cauti daca nu stii dinainte ce vrei." - Maurice Switzer

Iti propun ca inainte de a incepe sa-ti pui o muzica de relaxare, un zambet in coltul gurii si al ochilor si sa privesti acest peisaj minunat pentru a te incarca cu energia naturii:


Acum suntem gata! Pornim!

Dupa ce ai ales un fir cu o grosime medie, l-ai pregatit pe masina de bobinat, te-ai asigurat ca se deruleaza foarte usor si l-ai infilat la masina conform manualului tau, ai setat desimea la 5 sau 6, te-ai asigurat ca sania culiseaza usor de-a lungul fonturii, acum ai nevoie sa-ti pregatesti si instrumentele de care vei avea nevoie:
- o forfecuta
- instrumentul de impingere a acelor
- pieptenele mic de tractiune a tricotului
- instrumentul de formare a ochiurilor, al carui cap seamana cu un ac de tricotat
- instrumentul de transfer al ochiurilor (are in varf, sau la ambele capete un orificiu).

Acele trebuie sa se miste usor in fontura, sa aiba o miscare dute-vino. Nu trebuie sa se miste si pe verticala. Daca se intampla acest lucru, inseamna ca trebuie reparata sina de sustinere a acelor. Pe spate are un burete care dupa o perioada este posibil sa se degradeze si trebuie inlocuit.

La unele masini, in jurul discului de desime este o parghie cu care se seteaza tipurile de ochiuri pe care urmeaza sa le tricotam (ochiuri normale, ochiuri dublate, ochiuri retinute etc). Este nevoie sa pozitionezi aceasta parghie in partea de jos, pentru ochiuri normale.

La alte masini, sunt butoane care trebuie apasate in functie de tipul ochiurilor. Este nevoie sa vezi in manualul tau cum se seteaza butoanele pentru ochiuri normale.

De asemenea, mai sunt unele setari ale periutelor, precum si pentru alte parghii. Si pentru aceasta este necesar sa consulti manualul tau pentru a vedea care sunt aceste setari.

Poti pune in pozitia de lucru (B) 60 de ace, impingandu-le cu instrumentul de impingere a acelor pe care il ai in dotarea masinii. Este foarte important sa pastrezi intotdeauna simetria fata de pozitia 0 a masinii. Pe centrul fonturii vei vedea pe scala gradata un 0 si de-o parte si de cealalta a acestei diviziuni sunt numerotate acele. Pozitia 0 este intre cele doua ace de pe centrul masinii. Deci, fata de pozitia 0, introduci in lucru 30 de ace in dreapta si 30 de ace in stanga.

Dupa toate aceste setari, introduci firul in conducatorul de fir de pe sanie, te asiguri ca ai inchis parghia pentru a nu iesi firul din conducator in timpul tricotarii si prinzi capatul firului cu un carlig sau de celma de prindere a masinii de masa.

Vom face acum inceputul desirabil, care este cel mai simplu, dar vom invata apoi si alte tipuri de incepere a tricotului.

Este necesar sa te asiguri ca sania este in partea dreapta a fonturii. Cand acele sunt in pozitia de lucru (B) si firul in conducator, deplasezi sania de la dreapta la stanga. Dupa aceasta miscare este important sa agati pieptenele de tractiune de aceasta retea de inceput, asa cum este indicat in manualul tau.

Din acest moment, poti incepe sa deplasezi sania intr-o parte si in alta, asigurandu-te ca sania depaseste cu 2-3 cm ultimul ac aflat in lucru. Acum ai facut primele randuri de tricot!

Poti urmari si un scurt video unde poti vedea etapele pe care le-am scris mai sus.

marți, 25 ianuarie 2011

Inca cateva detalii inainte de a incepe

"Omul ar trebui sa ajunga mai sus, altminteri pentru ce exista raiul?" - Robert Browing

Inainte de a incepe, sa lamurim la ce ne folosesc cele doua fonturi.

Fontura principala, sau masina principala de tricotat foloseste la realizarea tuturor modelelor. Puteti sa va procurati doar aceasta partre a masinii si puteti realiza o multime de modele, fie folosind cartele perforate, fie computerul, daca masina este dotata cu acest instrument de redare al modelelor, fie utilizandu-va creativitatea si realizand propriile modele.

Fontura secundara va ajuta la realizarea patentilor (bordurilor elastice de la baza puloverului si a manecilor), garniturile din jurul gatului, unele modele realizate in structura patent.

Recomandarea mea este ca atunci cand va cumparati o masina de tricotat sa va procurati o masina completa, cu ambele fonturi, deoarece este cu mult mai simplu sa realizati patentii (baza) puloverului si garniturile si tinuta lor este cu mult mai profesionala decat daca le faceti doar pe fontura principala, desirand  si apoi refacand unul la doua siruri de ochiuri sau unul la trei, daca doriti sa faceti patent 1x1 sau 2x1, de exemplu.

Acele au patru pozitii pe fontura. Pe partea laterala a fonturii sunt inscriptionate patru litere. Pozitia A este cea in care acele sunt scoase din lucru (sunt in afara zonei de tricotare). Pozitia B este pozitia de lucru a acelor. Pozitia C este o pozitie intermediara utilizata pentru unele tipuri de ochiuri, iar pozitia suparioara D (pentru marcile Singer si Studio) sau E (pentru marcile Brother, Knitking sau Toyota), este utilizata pentru tricotarea partiala, cand doresti sa tricotezi rascroiala din jurul gatului sau inclinarea umarului.

Foarte important este sa setezi desimea tricotului cu ajutorul cadranului rotativ de pe sania masinii (fonturii) principale). Cifra 0 indica desimea cea mai stransa. Asta inseamna ca ochiurile formate sunt foarte mici. Cifra 8 sau pentru unele masini 9, reprezinta desimea cea mai mica, adica ochiuri foarte mari (tricot foarte rar). Pentru un fir cu grosime medie, este recomandat sa pozitionezi discul de desime la diviziunea 5 sau 6 (in dreptul marcajului, care de obicei este orientat in partea de jos a discului de desime).

luni, 17 ianuarie 2011

Inainte de inceperea tricotarii

"Secretul succesului este devotamentul fata de scop." - Benjamin Franklin

Masina de tricotat este un instrument minunat! Ceea ce ai putea tricota cu mana in cateva ore, poti realiza cu masina doar prin cateva deplasari ale saniei dintr-o parte in cealalta a masinii.



Masina de tricotat este compusa din una sau doua fonturi cu ace si sania, care prin deplasarea ei de-al lungul fonturii, de la dreapta la stanga si invers formeaza ochiurile de tricot.



In imagine este o masina de tricotat cu doua fonturi si computer, iar in partea dreapta a masinii se afla sania.
Exista mai multe tipuri de masini:
- masina standard - cu distanta dintre ace de 4,5 mm - pentru marcile japoneze Brother, Knitking, Singer, Studio, Toyota
                              - cu distanta dintre ace de 5 mm - pentru marcile europene Passap si White
- masina pentru tricoturi foarte goase - cu distanta dintre ace de 9 mm (bulky machine) - pentru marcile Brother, Studio, Toyota, White
                                                           - cu distanta dintre ace de 8 mm (chunky machine) - pentru marca Bond.

La inceput, foarte importanta este alegerea firului. Pentru o masina standard (cu distanta dintre ace de 4,5 mm) poti alege un fir cu grosime medie. Pentru cunoscatori, finetea intre 12/2 Nm si 17/2 Nm este cea mai potrivita pentru acest tip de masina. Dar eu am tricotat pe masina standard de la fire foarte subtiri pana la fire groase. Firele groase se pot tricota doar pe ace alese 1x1. Nu se pot tricota pe toate acele. Firele foarte groase se tricoteaza doar pe masinile cu distanta dintre ace de 9, respectiv 8 mm. La aceste masini  inconvenientul este ca poti tricota doar produse groase, pe cand pe masina standard poti realiza o varietate mai mare de tricoturi.

Dupa ce ai ales firul, este important sa-l pregatesti pentru tricotare. Adica, sa-l desfaci din scul sau ghem, asa cum l-ai cumparat din mercerie si sa-l bobinezi (pe o masinuta pe care ti-o procuri separat de masina de tricotat), astfel incat tensiunea din fir sa fie uniforma, sa se desfaca foarte usor de pe bobina, sa nu existe poticniri in derularea firului in timpul tricotarii.



Iti recomand sa-ti procuri o masinuta de bobinat care are capul de bobinare (cel pe care se formeaza bobina de fir) suficient de inalt, astfel incat sa poti bobina macar un scul de 100 g. Daca este prea scurt capul vei face bobine prea mici si vei avea noduri pe tricot, sau flotari in margine. De asemenea vei sta mereu cu ochii pe fir sa nu ti se termine si sa-ti cada tricotul de pe masina.

De asemenea, daca este o bobina mai mare (firul l-ai procurat dintr-o filatura), asa cum vei vedea in filmul de mai jos, este important sa o pui pe podea, in spatele masinii, pentru a exista o distanta suficient de mare pana la primul ochi de infilare a masinii. Apoi, conform manualului masinii tale, urmeaza infilarea masinii prin toate ochiurile si prin dispozitivul de tensionare, iar apoi firul este introdus in conducatorul de fir de pe sanie. In film este o masina Brother cu distanta dintre ace de 9 mm.


Dupa infilarea masinii urmeaza inceputul tricotului. Vom incepe sa invatam sa utilizam mai intai fontura principala.

vineri, 14 ianuarie 2011

Cuvant de inceput

In primul rand va spun "Bine ati venit" pe blogul meu!
Apoi, vreau sa impartasesc cu voi, cei care sunteti pasionati de tricotatul pe masini casnice, o parte din lucrurile pe care eu le-am invatat.
Stiu ca la noi in tara sunt o multime de persoane care si-au pus in aplicare creativitatea prin realizarea de tricotaje cu masina casnica.
De asemenea, vreau sa-i incurajez din tot sufletul pe toti cei care doresc sa cumpere o astfel de masina, ca pot invata foarte usor sa o utilizeze.



Eu sunt inginer textilist si am lucrat multi ani in fabrici de tricotaje, dar abia acum un an am descoperit masina casnica. Este o mare diferenta intre aceasta si masinile industriale. Dar in acest scurt interval de timp am descoperit oameni foarte, foarte pasionati de acest domeniu. Am descoperit de asemenea si oameni care au gasit in ei curajul de a trece de la tricotatul manual la cel pe masina casnica sau oameni care doresc sa inceapa ceva nou, ce nici macar nu au visat vreodata ca vor face. Si este minunat acest curaj!

Asadar, va invit alaturi de mine intr-o calatorie de descoperire a tricotatului pe masina casnica! Cele mai frumoase tricotaje se nasc dintr-o casatorie a mainilor cu timpul - o multime de timp! Atunci, haideti sa crestem si sa invatam impreuna!

"Incearcaa sa ajungi mai sus. Scopurile tale trebuie sa fie indeajuns de inalte incat sa scoata la iveala tot ce e mai bun in tine." - Teihard de Chardin